רשות החדשנות מציעה סיוע מיוחד לגורמים רבים. זאת, במסגרת מסלולים שונים שהיא מציעה לתמיכה בהם. חלק ממסלולים אלה מיוחד למדי, כאשר דוגמה לכך מספק מסלול מופת. אם אתם עוסקים בייצור – את ההסבר הבא כדאי לכם לקרוא.
סיוע מקצועי, מגורם מיומן ובולט
סוכנות החדשנות הישראלית (רשות החדשנות) מקדמת באופן שיטתי, יזמות מקומית מסוגים שונים. כך היא עושה בהצלחה רבה, מזה שנים. הרשות מקדמת חדשנות טכנולוגית בעסקים מסוגים שונים. למרות שהיא ידועה במיוחד בהקשר של חברות הזנק, היא מקדמת חדשנות לא רק בהייטק. אחד התחומים שהיא מקדמת, הוא מו"פ בתעשיית הייצור לסוגיה. זאת, במיוחד במסגרת מסלול מופ"ת (מו"פ בתעשייה). מאחר שעולם התעשייה הוא כיום תחרותי מאוד ולא פשוט, סיוע מסוג זה עשוי להיות בעל ערך רב. מה זה אומר?
מה המטרה?
גם במקרה זה, המטרה היא לקדם חדשנות. בין אם זה חדשנות במוצר (חדש או קיים) או חדשנות בתהליכי ייצור. הרשות מסייעת להטמיע חדשנות כזו בעסקים יצרניים, באופן אשר מאפשר להם להיכנס לשווקים חדשים, לקבל יתרון תחרותי ועוד. כמו כן, הרשות מעוניינת להבטיח, שיש למשק הישראלי תועלת משמעותית מהסיוע. לכן בוחנים בין השאר, נקודות כגון תשואה עודפת שצפויה מכך במשק והיקף הייצור שמתוכנן להתבצע על סמך הפיתוח במדינת ישראל.
מה מקבלים?
העסקים שנמצאים מתאימים לתוכנית זו, מקבלים בין השאר
- ייעוץ והדרכה בחינם.
- תמיכה כספית, אשר עשויה להגיע בסך הכל עד 70%.
- תמיכה של 30% – 50% מהוצאות המחקר והפיתוח עבור תוכניות שאושרו.
- תוספת 10% לתיקי מחקר ופיתוח ביישובים אשר מוגדרים כאזור פיתוח א'.
- תוספת 10%, אם 20% לכל הפחות מתקציב התיק המאושר יבוצע במוסד מוכר להשכלה גבוהה או יבוצע במסגרת מוסד מחקר ישראלי.
- סיוע בהוצאות מיוחדות – במקרים מסוימים, הרשות מסייעת גם עם הוצאות מיוחדות על מחקר ופיתוח, בהן הוצאה על פיתוח תבניות בהן העסק ישתמש בהמשך בייצור, הוצאה ישירה עבור פיתוח מכונות ייצור ייחודיות לעסק, הוצאות פיתוח אבי טיפוס, הוצאות גימלון (Scaling up), הוצאות רכישת ידע מסוגים מסוימים וכן הוצאות סביב תיקוף שוק התוצרים.
למי זה מתאים?
הרשות מגדירה אוסף תנאים לקבלת הסיוע. תנאים אלה, מתייחסים בין השאר כגישת סינון ראשונית, לסוגי תעשייה שונים. כך שהתנאים תלויים קודם כל באופי פעילותכם. למשל
- האם אתם תעשייה בענפי טכנולוגיה מסורתית כמו ייצור מזון או חומרי בניין.
- או תעשייה בענפי טכנולוגיה עילית, כגון ייצור תרופות או מיכשור אלקטרוני.
- או תעשייה בענפי טכנולוגיה מסוג מעורב, כגון ייצור מכונות או כימיה.
מעבר לכך, יש קריטריונים נוספים, כולל מספר העובדים בייצור בעסק ומספר העובדים במחקר ופיתוח. חברת קטנות ימצאו שהן מקבלות את מרב הסיוע במסגרת מיוחדת זו של רשות החדשנות. זאת, אם הן בתחילת פעילות מו"פ ואם הן מייצרות בארץ.
כללים ותמלוגים
ככלל, רשות החדשנות גובה תמלוגים מעסקים שהיא מסייעת להם, כאשר פירות הסיוע מבשילים והם מתחילים להרוויח מהם. במקרה זה, יש גם פטורים בתנאים מסוימים מתשלום התגמולים לרשות. עם זאת, העסקים היצרניים שנהנים מהתוכנית המיוחדת עבורם, יידרשו בכל מקרה לעמוד בכללים מסוימים. למשל השלמת מימון התקציב המאושר ל-100% וכן שימור הידע והקניין הרוחני של היוזמה בה מדובר, בארץ.
לסיכום
סביר שישתלם לכם לנצל את ההזדמנות המיוחדת שמעמידה לרשותכם רשות החדשנות. לכל הפחות, כדאי לבדוק בתשומת לב, האם ומה מתוך מה שהיא מציעה, מתאים לכם ולאופי פעילותכם ועשוי להשתלב בו.